För att på riktigt få en inblick i varför bananflugan stör just dig och din husfrid så kan det vara väl investerad tid i att läsa om dem. Deras evolution, särdrag de har och varför beteendena hos dem uppstår. Det är oftast biologer som forskar om just bananflugor, veterinärer kan också behöva kunskap om olika insekter eftersom vissa är farliga för våra kära husdjur.
Definitionen av en bananfluga
En bananfluga är naturligtvis inte formad som en banan eller smakar som banan om man råkar få in den i munnen. Nej, på latin heter den Drosophila melanogaster och ingår i familjen Sophophora. Den kallas för bananfluga för att den ofta påträffas vid just rutten frukt såsom ruttna bananer. Bananflugan har fyra kromosompar och en genetik som i stora drag påminner mycket om människans genom, vilket är gynnsamt för medicinsk forskning på dessa organismer.
Precis som andra tvåvingar genomgår bananflugan en fullständig metamorfos (ung. anatomisk omvandling). I kronologisk ordning är stadierna ägg-larv-puppa-imago. Vid imago är insekten fullväxt och det är först då en lekman kan urskilja en insektsart från en annan. Det som är speciellt med just bananflugan är att den till skillnad från många andra tvåvingar inte parar sig i luften utan stannar till på ett fast objekt, exempelvis en fönsterkarm. Bananflugan saknar förmågan till självbefruktning varvid det finns två kön, hona och hane. En bananfluga lever i ungefär en månad som imago, vilket får ses som relativt normalt för tvåvingar. Det är sällan insekter lever mer än några månader eller ett år.
Experiment med bananflugor
Precis som för många andra små insekter som förekommer i stora antal och finns på samtliga kontinenter (utom polerna möjligen) så förekommer de i experiment gjorda av forskare. Det ses som etiskt att utsätta just insekter då de saknar de nerver och muskler som däggdjur inklusive människan har. Inte heller gör de något läte ifrån sig när de avlider (i vart fall inte som människan kan höra). Experimenten varierar men det kan handla om att utsätta bananflugor för nya bekämpningsmedel, diverse vätskor eller läkemedel i mycket små doser. Det handlar ofta om att man vill se hur bananflugans kropp reagerar på den inkommande faran.
Det kan också handla om mer humana experiment där man vill utröna om bananflugan dansar/vibrerar när de hör en viss typ av musik i en viss volym. Eller vilken hane som får para sig flest gånger om det sätts in två hanar i en burk med många honor. Den forskning som sker på universitet eller företag ska vara godkänd av diverse myndigheter. Det görs för att försäkra sig om att ingen forskare ska utsättas för skada. Då bananflugan inte är någon insekt som är utrotningshotad gör det dock inget om flera avlider under experimentet, det är förväntat bortfall.
Experiment som folk gör hemma som en hobby med bananflugor görs på egen risk. Det är dock inget som kan bli godkänt som forskning och presenteras i en avhandling (om nu inte forskaren har fått klartecken att börja forska och förlägger en del av forskningen hemma). Fram till ganska nyligen var bananflugans ursprung omtvistat, emellertid råder nu en konsensus.
Bananflugan som skadedjur
De flesta har någon gång sett bananflugor, men inte hört dem. De är betydligt mindre än husflugan och för att se dem ordentligt krävs mikroskop eller förstoringsglas. Vill man studera dem är det bra att köpa en fälla med limark som gör att de fastnar där. Sedan kan du i lugn och ro studera bananflugans fysionomi (utseende). Man kan även studera deras beteenden (så kallad etologi) där man ser hur bananflugan beter sig när något inträffar. Exempelvis att den kyls ned i en burk eller hur den rivaliserar med andra bananflugor om ett litet stycke frukt. Djur och insekter drivs av instinkter och de ägnar sig inte åt fördelning av resurser som vi människor. Varje bananfluga vill ju få så stor del av kakan som möjligt för att ha större chanser att överleva.
Bananflugorna räknas som skadedjur då de är jobbiga att ha i sin närhet. De stör bland annat ens matlust om de surrar omkring i köket när maten ska tillagas. Dessutom kan de likt husflugan bära på skadliga bakterier och andra parasiter. Vill det sig illa planterar de sina ägg i födan, och det vill man inte ska hamna i magsäcken och sedermera tarmarna då äggen kläcks och blir till larver. Det gäller alltså att slänga mat när den är dålig, man bör inte förhålla sig till bäst före-datum utan inspektera maten med syn och smak. Är den uppenbart dålig ska den slängas och inte ges bort till välgörenhet, det vore att göra andra personer en björntjänst.
Bananflugan är dock inte bara ett skadedjur utan kan ges som föda till somliga husdjur man har. Dem är billiga att köpa och lätta att förvara. Barn brukar oftast inte vara rädda för bananflugor då de är så små. Det är nästan som att bevittna små svart-orangea prickar surra runt i rummet. Är man ändå rädd för bananflugan är det rätta att utsätta sig för åsynen av dem. Om det är du som gör att de försvinner med hjälp av metoder och produkter är det du som har kontrollen tänker du undermedvetet. Då blir du inte längre lika rädd för bananflugan och vad den ska göra härnäst.
Bananflugor kan svårligen göras till husdjur
Att tro att bananflugan kan vara ett husdjur är aningen världsfrånvänt. Dels har varje individ inga särdrag som vi människor kan urskilja mellan två katter, och dels är de inga organismer man kan kela med eller roa sig åt.